91
zapojený v novej počiatočnej podnikateľskej aktivite (TEA). Informácie o reštarte podnikania
na Slovensku možno z údajov GEM 2011 získať z analýzy odpovedí jednotlivcov zahrnutých
do celkovej počiatočnej podnikateľskej aktivity (tzv. „TEA“) a jednotlivcov plánujúcich
začatie podnikania v najbližších troch rokoch, a to z hľadiska skúmania skutočnosti, či
v posledných dvanástich mesiacoch zanechali podnikanie.
Graf 2.7: Podiel reštartovaných podnikateľov na TEA na Slovensku
Zdroj: Dáta GEM 2011, vlastné spracovanie autorov
Z analýzy podielu reštartovaných podnikateľov (graf 2.7) vyplýva, že spomedzi
rodiacich sa a nových podnikateľov 13,9% v posledných dvanástich mesiacoch predalo,
zatvorilo, prerušilo alebo zanechalo podnikanie, ktoré vlastnili a viedli. Znamená to teda, že
v množine počiatočných podnikateľov (TEA) v roku 2011 bol približne
každý siedmy
reštartovaný
.
Okrem reštartovaných podnikateľov, ktorí znova začali ďalšiu podnikateľskú aktivitu,
je možné na základe dát GEM identifikovať
aj potenciál reštartu
podnikateľskej aktivity
(o potenciáli podnikania viď časť 2.1) na Slovensku, a to z analýzy odpovedí respondentov,
ktorí očakávajú v nasledujúcich troch rokoch začatie podnikania, i keď doposiaľ žiadnu
aktivitu smerujúcu k tomuto kroku nevyvinuli. Až 11,7% z nich v posledných dvanástich
mesiacoch predalo, zatvorilo, prerušilo alebo zanechalo podnikanie, ktoré vlastnili alebo
viedli. Znamená to, že v množine jednotlivcov očakávajúcich začatie podnikania v najbližších
troch rokoch v roku 2011 bol približne
každý deviaty taký, u ktorého by išlo o reštart
podnikania
.
Z opačného pohľadu, teda z analýzy jednotlivcov, ktorí za posledný rok predali,
zatvorili, prerušili alebo zanechali podnikanie, ktoré vlastnili a viedli vyplýva, že až
28,3% je
13,9%
86,1%
reštartovaní podnikatelia
ostatní