54
možnosť ako sa zamestnať) a ekonomickom (tu sa priznáva, že niektorí
samozamestnávatelia prispievajú síce k flexibilite a produktivite celkovej ekonomiky,
hoci možno niektorí by boli produktívnejší, keby pracovali ako zamestnanci).
30
V súlade s tým ako sa vyvíja poznanie v oblasti podnikania, vyvíja sa tiež metodika
výskumu a koncepčný model GEM
.
Medziročný posun v poznaní zložitosti podnikania sa prejavuje v určení špecifických
tém výskumu v rámci projektu GEM.
GEM je založený na nasledovných východiskových vedeckých premisách
o podnikaní:
Ekonomická prosperita krajiny je vysoko závislá na dynamike podnikateľského
sektora.
Podnikateľská kapacita hospodárstva krajiny je determinovaná schopnosťami
a motiváciou jednotlivcov začať biznis, ako aj pozitívnym sociálnym vnímaním
podnikania. Podmienky na podnikanie majú byť vytvorené tak, aby všetky skupiny
spoločnosti mali rovnaké možnosti zapojiť sa doň (tzv. inkluzivita podnikania). Ide
najmä o ženy, jednotlivé vekové skupiny, vzdelanostné úrovne a znevýhodnené
skupiny.
Vysoko rastové podnikanie je kľúčový prispievateľ k novej zamestnanosti.
Národná konkurencieschopnosť krajiny závisí na inovatívnych a medzinárodných
podnikateľských aktivitách.
31
Prvý koncepčný GEM model bol vytvorený Paulom Reynoldsom v roku 1997. Tento
model určil kľúčové komponenty vzťahu medzi podnikaním a ekonomickým rastom a spôsob,
akým tieto komponenty vzájomne pôsobia. Teoretický základ koncepčného modelu GEM
zdôvodnili a detailne popísali Levie a Erkko (2008).
32
Počas histórie svojej existencie sa
model postupne vyvíjal. Po desiatich rokoch zbierania empirických dôkazov výskumníci
30
BOSMA, N., WENNEKERS, S., AMORÓS, J. E.
Global Entrepreneurship Monitor 2011 Extended
Report: Entrepreneurs and Entrepreneurial Employees Across the Globe
: 2012
31
BOSMA, N., WENNEKERS, S., AMORÓS, J. E.
Global Entrepreneurship Monitor 2011 Extended
Report: Entrepreneurs and Entrepreneurial Employees Across the Globe
: 2012
32
LEVIE, J. D., ERKKO, A. A theoretical grounding and test of the GEM model. 2008. s. 235-263