Page 71 - Podnikanie na Slovensku: vysoká aktivita, nízke rozvojové ašpirácie

Basic HTML Version

69
Tabuľka 1.6: Ukazovatele merania rastovej ašpirácie podnikateľov v počiatočnej podnikateľskej aktivite (TEA)
Ukazovateľ
Charakteristika
Samostatná (Sólo) počiatočná podnikateľská
aktivita
SEA
Percento podnikateľov, ktorí sú súčasťou TEA a ktorí
neočakávajú vytvoriť žiadne pracovné miesto (zvýšiť
zamestnanosť) v najbližších piatich rokoch
(samozamestnávatelia).
Nízka očakávaná tvorba pracovných miest
v rámci počiatočnej podnikateľskej aktivity
LEA
Percento podnikateľov, ktorí sú súčasťou TEA a ktorí
očakávajú vytvoriť 1 - 4 pracovné miesta v najbližších
piatich rokoch.
Stredná očakávaná tvorba pracovných miest
v rámci počiatočnej podnikateľskej aktivity
MEA
Percento podnikateľov, ktorí sú súčasťou TEA a ktorí
očakávajú vytvoriť 5 - 19 pracovných miest v najbližších
piatich rokoch.
Vysoká očakávaná tvorba pracovných miest
v rámci počiatočnej podnikateľskej aktivity
HEA
Percento podnikateľov, ktorí sú súčasťou TEA a ktorí
očakávajú vytvoriť 20 alebo viac pracovných miest
v najbližších piatich rokoch.
Celková sólo/nízka očakávaná tvorba pracovných
miest
SLEA
Percento podnikateľov, ktorí sú súčasťou TEA a ktorí
očakávajú vytvoriť menej ako 5 pracovných miest
v najbližších piatich rokoch.
Celková stredná/vysoká očakávaná tvorba
pracovných miest
MHEA
Percento podnikateľov, ktorí sú súčasťou TEA a ktorí
očakávajú vytvoriť viac ako 5 pracovných miest
v najbižších piatich rokoch.
Zdroj: GEM Manual, vlastné spracovanie autorov
Inovačný profil
podnikania indikuje štrukturálne trendy príslušnej krajiny a tiež typ
jej rozvoja. GEM vychádza zo Schumpeterovho chápania inovatívneho podnikania z pohľadu
trhu a odvetvia, v rámci ktorého nová kombinácia produkt - trh ničí zastarané produkty
a služby a posúva hranice dopredu (Schumpeter, 1942). Predpokladá sa, že vysoký stupeň
inovačnej orientácie má pozitívny dopad na regionálny rozvoj. GEM takisto predpokladá, že
ponímanie inovácie produkt - trh je rôzne v závislosti od typu ekonomiky a stupňa jej rozvoja.
Pri meraní inovačného profilu podnikania pritom GEM hodnotí jednak aktívny prístup
podnikateľov k uvádzaniu inovácií na trh, ako aj pasívny prístup v podobe absorbovania
najnovších dostupných technológií.
Tabuľka 1.7: Ukazovatele inovačného profilu podnikania
Ukazovateľ
Charakteristika
Inovatívni podnikatelia
Percento podnikateľov, ktorí sú súčasťou TEA/etablovaní
podnikatelia, ktorí udávajú, že majú produkt, ktorý je nový
pre väčšinu alebo všetkých zákazníkov; a zároveň že
existuje málo, resp. žiadni konkurenti, ktorí ponúkajú
rovnaký produkt.
Inovatívni podnikatelia z hľadiska využívania
nových technológií
Percento podnikateľov, ktorí sú súčasťou TEA/etablovaní
podnikatelia, ktorí udávajú, že využívajú: a) najnovšie
technológie, b) technológie 1 - 5 ročné, c) žiadne nové
technológie.
Zdroj: GEM Manual, vlastné spracovanie autorov